TR
TR
×

Meslek Yüksekokulu

Aşçılık Bölümü


BÖLÜM HAKKINDA

Aşçılık bölümünde eğitimini tamamlayan mezunlarımız Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını anlama becerisini kazanır. Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olma ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanabilir. Turizm sektörü hakkında genel bilgi sahibi olur ve bu bilgileri çalışma hayatında kullanır. Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yiyecek-içecek sektörü ile ilgili olguları açıklama ve analiz etme becerisi kazanır. Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur. Sosları hazırlayabilmek ve bunları kullanarak yeni lezzetler oluşturabilir. Türk mutfağının inceliklerine hâkim olmak ve Türk yemeklerini hatasız hazırlayabilir. Yöresel mutfak bilgisine ve uygulama becerisine sahip olur. Değişik ülke mutfaklarının yemeklerini hazırlayabilir. Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte alanı ile ilgili yazışmaları yapar, bilgi depolar. Otel işletmelerinin temel faaliyet konuları ile ilgili bilgi ve beceriye sahip olur. Yeterli seviyede yabancı dil bilgisi, anlama ve konuşma becerisine sahip olmak, alanıyla ilgili uluslararası literatürü izleyebilir. Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli mesleki bilgilere sahip aşçılar olarak takım çalışması yürütebilmek ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilir. Konuklarla ilgili problem çözme ve bilgi verme yeteneklerini geliştirir ve iyi iletişim kurabilir. Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirebilmek hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörebilir. Etkili iletişim kurma tekniklerine hakim olur.

Aşçılık programımızdan mezun olan öğrencilerimiz; oteller, turistik tesisler, catering firmaları, restaurantlar, pastacılık sektörü, yiyecek-içecek işletmeleri, ağırlama sektörü, gıda fabrikaları, aşçılık eğitimi veren kurumlar ve özel/resmi kurumların mutfaklarından çalışma imkanına sahipler.

Aşçılık , kültür ve yemek arasındaki ilişkiyi inceleyen bir alandır. Hijyenik, iyi düzenlenmiş, hoş ve lezzetli mutfak, yemek düzeni ve sistemi anlamına da gelir. Yenilebilir tüm maddelerin, hijyenik olarak ve azami damak ve göz zevkini amaçlayarak sofraya, yenmeye hazır hale getirilmesine kadar olan süreç Gastronominin çalışma konusudur.

Bu kapsamda programın amacı; Konaklama ve Yiyecek-İçecek işletmeleri için nitelikli gastronomi ve mutfak sanatları uzmanı, şef, aşcı, yönetici yetiştirmektir.

Bu amaç doğrultusunda öğrenciler, yabancı dil, bilgi teknoloileri, turizm işletmeleri, yöneticilik, Türk ve Dünya mutfakları, beslenme ilkeleri, gıda bili mi ve teknolojisi, yiyecek içecvek üretimi gibi konularda bilgi ve becerilerle desteklenmektedirler.

DERSLER


 
AŞÇILIK
   1. YIL
GÜZ YARIYILI (1. Dönem)
BAHAR YARIYILI (2.Dönem)
KODUDERS ADITUKr.AKTSKODUDERS ADITUKr.AKTS
TAR 101ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - I2022TAR 102ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-II2022
AS 107MUTFAK PLANLAMASI3035AS 112HİJYEN VE SANİTASYON2022
AS 109MUTFAKTA KALİTE YÖNETİMİ2235AS 108MENÜ PLANLAMA3033
AS 111PİŞİRME YÖNTEMLERİ-I3455AS 110PİŞİRME YÖNTEMLERİ-II3455
TURK 101TÜRK DİLİ - I2022STJ 001STAJ-I0004
YBD 101YABANCI DİL – I2022TURK 102TÜRK DİLİ-II2022

Seçmeli Ders Havuzu-16069YBD 102YABANCI DİL-II2022






AS 114YÖRESEL MUTFAKLAR2024







Seçmeli Ders Havuzu-26069
TOPLAM2062330TOPLAM2242430













  2. YIL
GÜZ YARIYILI (3. Dönem)
BAHAR YARIYILI (4.Dönem)
KODUDERS ADIUKr.AKTSKODUDERS ADITUKr.AKTS
AS 209İŞLETME YÖNETİMİ-I2025AS 204DÜNYA MUTFAKLARI2234
AS 205MESLEKİ YABANCI DİL-I3244AS 208İŞLETME YÖNETİMİ-II2024
AS 203MUTFAK ÜRÜNLERİ2236AS 206MESLEKİ YABANCI DİL-II3244
AS 207PASTANE ÜRÜNLERİ2234AS 210MUTFAK ÇEŞİTLERİ2234
AS 201SOĞUK MUTFAK2335STJ  002STAJ-II0004

Seçmeli Ders Havuzu-36066AS 202ZİYAFET MUTFAĞI2234







Seçmeli Ders Havuzu-46066
TOPLAM1782130TOPLAM1782130













TOPLAM KREDİ: 89AKTS: 120






UYGULAMA: 26TEORİK: 76








ETKİNLİKLER


İLETİŞİM


Kıbrıs Amerikan Üniversitesi, Şht. Salahi Şevket Sokak No:49 Arabahmet, Lefkoşa KKTC


0392 228 92 33

info@auc.edu.tr       

BÖLÜM HAKKINDA

Aşçılık bölümünde eğitimini tamamlayan mezunlarımız Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını anlama becerisini kazanır. Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olma ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanabilir. Turizm sektörü hakkında genel bilgi sahibi olur ve bu bilgileri çalışma hayatında kullanır. Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yiyecek-içecek sektörü ile ilgili olguları açıklama ve analiz etme becerisi kazanır. Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur. Sosları hazırlayabilmek ve bunları kullanarak yeni lezzetler oluşturabilir. Türk mutfağının inceliklerine hâkim olmak ve Türk yemeklerini hatasız hazırlayabilir. Yöresel mutfak bilgisine ve uygulama becerisine sahip olur. Değişik ülke mutfaklarının yemeklerini hazırlayabilir. Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte alanı ile ilgili yazışmaları yapar, bilgi depolar. Otel işletmelerinin temel faaliyet konuları ile ilgili bilgi ve beceriye sahip olur. Yeterli seviyede yabancı dil bilgisi, anlama ve konuşma becerisine sahip olmak, alanıyla ilgili uluslararası literatürü izleyebilir. Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli mesleki bilgilere sahip aşçılar olarak takım çalışması yürütebilmek ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilir. Konuklarla ilgili problem çözme ve bilgi verme yeteneklerini geliştirir ve iyi iletişim kurabilir. Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirebilmek hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörebilir. Etkili iletişim kurma tekniklerine hakim olur.

Aşçılık programımızdan mezun olan öğrencilerimiz; oteller, turistik tesisler, catering firmaları, restaurantlar, pastacılık sektörü, yiyecek-içecek işletmeleri, ağırlama sektörü, gıda fabrikaları, aşçılık eğitimi veren kurumlar ve özel/resmi kurumların mutfaklarından çalışma imkanına sahipler.

Aşçılık , kültür ve yemek arasındaki ilişkiyi inceleyen bir alandır. Hijyenik, iyi düzenlenmiş, hoş ve lezzetli mutfak, yemek düzeni ve sistemi anlamına da gelir. Yenilebilir tüm maddelerin, hijyenik olarak ve azami damak ve göz zevkini amaçlayarak sofraya, yenmeye hazır hale getirilmesine kadar olan süreç Gastronominin çalışma konusudur.

Bu kapsamda programın amacı; Konaklama ve Yiyecek-İçecek işletmeleri için nitelikli gastronomi ve mutfak sanatları uzmanı, şef, aşcı, yönetici yetiştirmektir.

Bu amaç doğrultusunda öğrenciler, yabancı dil, bilgi teknoloileri, turizm işletmeleri, yöneticilik, Türk ve Dünya mutfakları, beslenme ilkeleri, gıda bili mi ve teknolojisi, yiyecek içecvek üretimi gibi konularda bilgi ve becerilerle desteklenmektedirler.

enterence students
graduation study

DERSLER


 
AŞÇILIK
   1. YIL
GÜZ YARIYILI (1. Dönem)
BAHAR YARIYILI (2.Dönem)
KODUDERS ADITUKr.AKTSKODUDERS ADITUKr.AKTS
TAR 101ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - I2022TAR 102ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-II2022
AS 107MUTFAK PLANLAMASI3035AS 112HİJYEN VE SANİTASYON2022
AS 109MUTFAKTA KALİTE YÖNETİMİ2235AS 108MENÜ PLANLAMA3033
AS 111PİŞİRME YÖNTEMLERİ-I3455AS 110PİŞİRME YÖNTEMLERİ-II3455
TURK 101TÜRK DİLİ - I2022STJ 001STAJ-I0004
YBD 101YABANCI DİL – I2022TURK 102TÜRK DİLİ-II2022

Seçmeli Ders Havuzu-16069YBD 102YABANCI DİL-II2022






AS 114YÖRESEL MUTFAKLAR2024







Seçmeli Ders Havuzu-26069
TOPLAM2062330TOPLAM2242430













  2. YIL
GÜZ YARIYILI (3. Dönem)
BAHAR YARIYILI (4.Dönem)
KODUDERS ADIUKr.AKTSKODUDERS ADITUKr.AKTS
AS 209İŞLETME YÖNETİMİ-I2025AS 204DÜNYA MUTFAKLARI2234
AS 205MESLEKİ YABANCI DİL-I3244AS 208İŞLETME YÖNETİMİ-II2024
AS 203MUTFAK ÜRÜNLERİ2236AS 206MESLEKİ YABANCI DİL-II3244
AS 207PASTANE ÜRÜNLERİ2234AS 210MUTFAK ÇEŞİTLERİ2234
AS 201SOĞUK MUTFAK2335STJ  002STAJ-II0004

Seçmeli Ders Havuzu-36066AS 202ZİYAFET MUTFAĞI2234







Seçmeli Ders Havuzu-46066
TOPLAM1782130TOPLAM1782130













TOPLAM KREDİ: 89AKTS: 120






UYGULAMA: 26TEORİK: 76








enterence students
graduation study

ETKİNLİKLER


enterence students
graduation study

İLETİŞİM


Kıbrıs Amerikan Üniversitesi, Şht. Salahi Şevket Sokak No:49 Arabahmet, Lefkoşa KKTC


0392 228 92 33

info@auc.edu.tr       
enterence students
graduation study
Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.