×

4 Şubat Kanser Günü'nde Kanser Hastalarının Yaşadıkları Psiko-sosyal Sorunların Önemi Vurgulandı

Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ) Eğitim Fakültesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü,  Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Demet Karakartal, çağımızın en karmaşık hastalıklarının başında gelen ve dünyanın bir çok ülkesinde görülme sıklığı hızla artan kanserin; günümüzde insan sağlığını tehdit eden en önemli hastalıklardan birisi olduğuna dikkat çekti.

Karakartal, kanser hastalığının bedensel zorlukların yanı sıra hastaların sosyal yaşamında ve hastalar üzerinde psikolojik etkisinin ağır ruhsal sorunlara yol açabildiğini bu durumun da hastalığın seyrini ve tedaviye yanıtını olumsuz etkileyebildiğini dile getirdi.

Yrd. Doç. Dr. Demet Karakartal, kanseri tedavi etmenin, kanserli hastayı tedavi etmek anlamına gelmediğini hastanın psikolojisini de iyileştirmek gerektiğini ve  kanserli hastaların yaşadığı psiko-sosyal sorunların ele alınmasının kanser tedavisinde ve hastaların tedaviye uyum sağlamalarında etkili olabilmeleri açısından önemli olduğunu ifade etti.