Haber MİMAR SİMZER KAYA: “YARATICI VE YENİLİKÇİ PROJELER TASARLIYORUZ’’

MİMAR SİMZER KAYA: “YARATICI VE YENİLİKÇİ PROJELER TASARLIYORUZ’’

Kaya’’ Başarı ancak yapılan mesleği sevmekle, sevdikçe merak etmekle , öğrendikçe ve bilgi sahibi olmakla elde edilebilir.’’

KAÜ Mimarlık Bölümü ikinci sınıf öğrencilerinin 2017/18 Güz dönemi final jurileri 2018 gerçekleştirildi. Öğrencilerin ‘yaratıcı ve yenilikçi’ projeler sunmalarının önemine değinen KAÜ Öğretim Görevlisi ve final juri üyesi  Mimar Simzer Kaya, konuk juri üyesi  Begüm Mozaikci Dörter ve Ayça Çıralı ikinci sınıf Final projelerini değerlendirdiler.

Simzer Kaya

‘’Proje konusunun konsept çalışmayı mimari proje ile birlikte, program ve mimari disiplinler kapsamında algılamak ve geliştirmek’ olarak belirlendiği , her öğrencinin kendi belirlediği konuya göre konsepti anlatan ‘Sergi Salonu projesini’ dönem boyunca öğrencilerin çalıştığını, projenin ilk aşamasında,  öğrencilerin verilen ‘container’ elemanlarını kullanarak küçük ölçekli bir proje hazırlamaları ve kendi belirledikleri konuya göre konsept geliştirerek kullanışlı bir sergi alanı yaratmalarını hedeflediklerini, bu bağlamda ‘konsept’ kavramının mimarlık mesleği ile birebir ilişkili olduğunu, mekan tasarlarken özellikle kullanım kolaylığı ve ‘üçüncü mekan’ algısı yaratılabilmesi için mimarların konsept çalışmalarında uzmanlaşması gerektiğinin altını çizerek, bunun da ancak , araştırma, konuya ilişkin bilgi edinerek konsepti güçlü tutatak konsept ile bina ilişkisinin kurulabileceğini dönem boyunca kavranmasının önemli olduğunu belirtti.

Kaya ‘’Final juri projesinin ikinci aşamasında ise öğrenciler projelerini ‘büyük ölçeğe geçirerek verilen arazi üzerine yerleştirme ve ihtiyaç programına uygun tasarımlar sunma’ konularında değerlendirildiler.

Final juri programının bu ikinci ve son aşamasında amacın ‘sanat içerikli yapıların tasarımında geliştirilebilen konseptin forma yansıması’ olduğunun altını çizen juri üyeleri, ‘konsept’ kavramının önemini bir kez daha vurguladılar.

Gün sonunda öğrencilerin başarısı ile gurur duyduğunu belirten KAÜ Miamrlık Öğretim görevlisi Simzer Kaya, başarının ancak yapılan mesleği sevmekle, sevdikçe merak etmekle , öğrendikçe bilgi sahibi olmakla elde edilebileceğinin de altını çizerek öğrencilerine kendisini ve tüm KAÜ ailesini gururlandırdıkları için teşekkür etti.